Aronie
Arónie, známá také jako černý jeřáb, je opadavý keř původem ze Severní Ameriky. Díky ptákům se rozšířila do dalších částí světa. V mírném pásu Evropy začala být pěstována okolo roku 1700 a popularizoval ji ruský odborník Ivan Mičurin v r. 1910. Arónie je ceněna zejména pro své malé černé plody, nazývané malvice, díky vysokému obsahu účinných látek, které mohou příznivě zlepšit běžný život. Tyto plody se využívají na výrobu džemů, džusů, vína a jako přírodní barvivo.
Co obsahuje?
Náš sušený černý jeřáb je vyroben ze 100% Aronia melanocarpa BIO. Je bohatý na antioxidanty, organické kyseliny, flavonoidy, třísloviny, vlákninu a vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, A, C, E, F. Dále obsahuje důležité minerály jako hořčík, draslík, železo, vápník, mangan, měď, molybden, jód a rutin. Jelikož je vše rostlinného původu, je vhodný pro vegetariány a vegany.
ÚČINKY
Další účinkyDALŠÍ ÚČINKY
Proč vybrat
Vybrat si arónii - černý jeřáb BIO má mnoho důvodů. Je to zdravá a přírodní volba, která nabízí vysoké množství antioxidantů, vitamínů a minerálů, které napomáhají k detoxikaci těla. Arónie posiluje imunitní systém, podporuje zdravé srdce a cévy. Nejenže tento plod nabízí bohaté chuťové požitky, ale také má mnoho prospěšných účinků.
Příprava a dávkování
Arónie BIO má trpkou nasládlou chuť. Doporučuje se konzumovat sušená pro zachování účinných látek. Může být tepelně upravená, ale tím částečně ztrácí účinky. Lze ji použít přímo, nebo ji můžete přidat do koktejlu s mlékem. S přidáním cukru nebo medu zmizí trpkost a vynikne specifická chuť připomínající borůvky.
Černý Jeřáb - Recept
Černé jeřabiny zavařujte s větším množstvím cukru. Rozpusťte 1,5 kg cukru v 1 litru vody. V něm jeřabiny předvařením ztratí tuhost a částečně se prosladí. Předváření ukončete, když jsou jeřabiny změklé a zcela prosáklé cukerným roztokem. Naplňte menší sklenice bobulemi a zalijte cukerným roztokem, v němž jste jeřabiny předvařili. Poté je sterilujeme ve vodní lázni horké 80 °C po dobu 20 minut.
Alergeny
Arónie je obecně považována za bezpečnou rostlinu a zřídka způsobuje alergické reakce. Nicméně, při jakékoli alergii nebo citlivosti na konkrétní látky doporučujeme kontaktovat odborníka nebo lékaře.
Výživové údaje
Sušený plod arónie má na 100 gramů přibližně 310 - 360 kcal. Obsahuje zhruba 1,5 - 2,5 g bílkovin, 66 - 70 g sacharidů (z toho 30 - 40 g cukrů) a 0,5 - 1 g tuků. Má také vysoký obsah vlákniny, přibližně 30 - 40 g a obsahuje asi 10 - 15 g vody. Vápník je přítomen v množství kolem 250 - 300 mg.
Nevyhovuje ti Aronie?
Máš zájem o další nebo jiné zajímavé doplňky stravy? Podívej se na náš široký sortiment výživových doplňku či jiných produktů.
Vybrat