Stévie sladká
Stévie sladká je víceletá bylina z čeledi hvězdnicovité (Asteraceae) a dorůstající až 60 cm. Původem z Paraguaye, byla tradičně používaná indiány jako sladidlo do čaje Yerba maté. Její drobné, vstřícné a kopinaté listy jsou hlavním zdrojem sladkosti. Stévie je známá svou intenzivní sladkostí, jež je až 200x sladší než řepný cukr. Díky tomu se stala oblíbeným nekalorickým sladidlem, které může plně nahradit sacharózu. Kromě své sladkosti je stévie ceněna i pro své léčivé účinky, ačkoli je třeba si uvědomit, že její léčebné vlastnosti nejsou tak silné jako u jiných bylin.
Složení
Náš sušený list stévie sladké se skládá ze 100% Stevia rebaudiana, je to přírodní sladidlo bez obsahu kalorií. Její magie spočívá v obsahu dvou klíčových složek: steviol glykosidu a rebaudiosidu A, nejsladší složky stévie. Kromě těchto hlavních složek obsahuje stévie také další minerály a vitamíny, které podporují celkové zdraví.
ÚČINKY
Další účinkyDALŠÍ ÚČINKY
Proč vybrat
Toto přírodní sladidlo je mnohem sladší než běžný cukr, zároveň neobsahuje téměř žádné kalorie a to z něho dělá ideální zdravou alternativu. Stévie podporuje správný metabolismus glukózy, což je výhodné pro diabetiky. Díky svým antibakteriálním a protizánětlivým vlastnostem může pomáhat od trávicích a kožních problémů, navíc podporuje odvykání od návykových látek.
Příprava a dávkování
List stévie sladké je používán jako přírodní sladidlo do čajů i letních osvěžujících nápojů. Třičtvrtě čajové lžičky sušených listů stévie dokáže plně nahradit jednu čajovou lžičku řepného cukru. Stévii přidáváme přímo do čajové konvice nebo hrnečku před zalitím horkou vodou. Není vhodná pro děti, těhotné a kojící ženy.
Historie
Již před 1500 lety v Brazílii a Paraguayi se stévie používala jako sladidlo a lék. V Jižní Americe sloužila k léčbě popálenin, žaludečních potíží. V roce 1899 ji zkoumal botanik Bertoni a o něco později v roce 1931 chemici Bridel a Lavielle izolovali steviol glykosid a rebaudiosid, jejichž struktura byla odhalena v roce 1955.
Alergeny
Stévie sladká je obecně považována za bezpečnou a zřídka způsobuje alergické reakce. Nicméně, při její nadměrné konzumaci může vyvolat nežádoucí účinky, jako jsou křeče v břiše či pocit nevolnosti. Pak doporučujeme kontaktovat odborníka nebo svého lékaře.
Výživové údaje
Ve 100 gramech stévie je energetická hodnota 0 kJ / 0 kcal. Co se týče nutričního složení, obsahuje 0,5 g proteinů, 0,3 g sacharidů, 99 g polyalkoholů a 0 g cukru. Tuky tvoří 0,1 g, z čehož mastné kyseliny představují také 0,1 g. Vláknina je zastoupena v množství 0,1 g a sodík je v množství 0 g.
Nevyhovuje ti Stévie?
Máš zájem o další nebo jiné zajímavé doplňky stravy? Podívej se na náš široký sortiment výživových doplňku či jiných produktů.
Vybrat